duminică, 20 aprilie 2014

"Ouă de lemn şi cofetăria ambulantă a primăverii mele'' (III)...Paste Fericit! Happy Easter! April 19-21, 2014



Random. 

Spring. Raining. Easter. 

Sarbatori Pascale. Paste Fericit! Happy Easter!

Good Health, Inner Peace in Souls & minds. 

"Sunny moments in hearts. Peaceful blue skies". 
"Caldura sufleteasca si orizonturi senine."

Positivity, Lots of Joy. All the best for you & families. 

Fiti pozitivi si veseli. Multa Sanatate. Toate cele bune pentru voi si familii!
 
Gladly Shared with:Sky Watch Friday

Friday/April 18, 2014
Ploua/It Rains...

 The Stars; poem by Edith Södergran
Gladly Shared with: Our Beautiful World: "Transport" theme.... So there are lots of cars shown in pics... on empty streets (just because of the falling Spring rain...) What can I say about "the way I transport" the grocery products? With a "personal shopping bag on wheels!!!".... Fun, funny at maximum.... Hope that!! LoL...

Stele  "Când vine vorba de noapte Eu stau pe scara si ascult, stelele roiesc în gradina si eu stau în întuneric. Asculta, o stea a cazut cu un clinchet! Nu mergeti pe iarba cu picioarele goale; gradina mea este plina de aschii."     "Stele"; poem de Edith Södergran


The Stars

"When night comes
I stand on the stairway and listen,
the stars are swarming in the garden
and I am standing in the dark.
Listen, a star fell with a tinkle!
Do not go out on the grass with bare feet;
my garden is full of splinters."  

The Stars; poem by Edith Södergran


Stele de Edith Södergran


"Când vine vorba de noapte
Eu stau pe scara si ascult,
stelele roiesc în gradina
si eu stau în întuneric.
Asculta, o stea a cazut cu un clinchet!
Nu mergeti pe iarba cu picioarele goale;
gradina mea este plina de aschii."   

"Stele"; poem de Edith Södergran
Spring. Raining. Easter. Paste.


Stiati ca/ Did you Know:(accesati Wikipedia pentru mai multe info)/Excerpts from Wikipedia.
Oua colorate divers sau dupa preferinta. Various coloured Eggs by preferance
"Paștele (latină pascha; ebraică : פסח, pronunțat pessach pentru Paștele evreiesc,ebraică : פסחא, în forma arameică, pronunțată pascha pentru Paștele sau Paștile creștine; greacă Πάσχα) este o sărbătoare religioasă anuală de primăvară cu semnificații diferite, întâlnită în creștinism și iudaism. Unele obiceiuri de Paști se regăsesc, cu semnificație diferită, în antichitatea anterioară religiilor biblice." (...)

"Obiceiuri de Paști
  • Cel mai răspândit obicei creștin de Paști este vopsirea de ouă roșii, a căror prezență este obligatorie pe masa de Paști, deși în prezent se vopsesc ouă și de alte culori (verzi, albastre, galbene etc.). În folclorul românesc există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouă de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbatorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Isus.
  • Cu ocazia sărbătorilor Pascale gospodinele prepară și alte mâncăruri tradiționale: pască, cozonac, drob." (accesati Wikipedia pentru mai multe info)
"Easter (Old English Ēostre), also called the Pasch or Pascha (the two latter names derived, through Latin: Pascha and Greek Πάσχα Paskha, from Hebrew: פֶּסַחPesaḥ), or Resurrection Sunday, is a festival and holiday celebrating the resurrection of Jesus Christ from the dead, described in the New Testament as having occurred three days after his crucifixion at Calvary. It is the culmination of the Passion of Christ, preceded by Lent, a forty-day period of fasting, prayer, and penance." (...)

"Easter eggs

"Easter eggs are specially decorated eggs given out to celebrate the Easter holiday. The oldest tradition is to use dyed and painted chicken eggs, but a modern custom is to substitute eggs made from chocolate, or plastic eggs filled with candy such as jellybeans." Excerpts from Wikipedia.

 Oua colorate si diverse preparate traditionale.
 Coloured Eggs and some homemade traditional dishes in cooking process... 
Obiceiuri traditionale/ traditional customs.  

Oua colorate si spanac in pregatire. Eggs and Spinach  in cooking process... Obiceiuri traditionale/ traditional customs.

Oua vopsite traditional in foi de ceapa/ Eco coloured eggs (with onion leaves in traditional romanian way)... Easter 2014, April 18

Eco coloured eggs (with onion leaves in traditional romanian way)... 
Friday/ Easter 2014, April 18

Saturday/ April 19, 2014 
So  It rains, again... as usual for this Spring!!.. Ploua... ca de obicei!
It rains... as usual for this Spring!!.. Ploua... ca de obicei!

Saturday/ April 19, 2014 So  It rains... as usual for this Spring!!.. Ploua... ca de obicei!
Din punct de vedere al formei, cozonacii pot fi drepți sau rotunzi, simpli sau împletiți. Din punct de vedere al umpluturii, deosebim cozonaci simpli sau umpluți.
Umplutura poate conține nucă, alune, mac, stafide, rahat turcesc, fructe zaharate (confiate), brânză dulce (așa numita pască pregătită de obicei de Paști), cacao, marmeladă sau combinații ale acestor ingrediente: nuci și mac, nuci și cacao, nuci și rahat, nuci, stafide și rahat, brânză dulce și stafide, etc.
De regulă, cozonacii împletiți nu au o umplutură propriu-zisă, ci doar bucățele de fructe confiate, nuci, rahat, stafide, înglobate în aluat.
Cozonacii se coc în cuptorul bine încălzit la început la temperatura de cca. 180° C, după ce au crescut și încep să se rumenească se dă focul mai încet (nu se deschide cuptorul!). După ce s-au scos din cuptor se lasa să se racească în tavă la caldură feriți de curent." *Sursa Wikipedia

Cozonac... Something so sweet... ready for the hot oven... "Depending on the region, one may add to it any of the following: raisins, rahat, grated orange or lemon rind, walnuts or hazelnuts, and vanilla or rum flavor. "
Cozonac... Something so sweet... ready for the hot oven... "Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească (bulgară kozunak), fiind în mod tradițional gătită de Paște și Crăciun. O prăjitură asemănătoare este Panettone, care este gătit de Crăciun în Italia în regiunea Lombardia. Diferența cea mai vizibilă fiind forma lui rotundă și înaltă. (...) Aluatul este cam același în toată România. Ingredientele principale fiind făina, laptele, zahărul, ouăle, untul, drojdia, și pentru un gust mai plăcut se adaugă coji rase de lămâie sau/și portocale.
"Cozonac (Romanian pronunciation: [kozoˈnak]) or Kozunak (Bulgarian: козунак, Bulgarian pronunciation: [kozuˈnak]) is a traditional Romanian and Bulgarian sweet bread, which is a type of Stollen. It is usually prepared for Easter in Bulgaria, and mostly for every major holiday (Christmas, Easter, New Year's Day, Pentecost) in Romania and Moldova.

The dessert is also known as tsoureki (Greek: τσουρέκι), شوريك (Arabic), panarët (Arbërisht), choreg or chorek (Armenian: չորեկ), çörək (Azerbaijani), or çörek (Turkish). It is a sweet, egg-enriched bread, which is rooted in the cuisines of Western and Central Asia. Such rich brioche-like breads are also traditional in many other countries, such as Hungary and the Czech Republic. Examples of similar breads from other cultures include badnji kruh in Croatian cuisine, folar de páscoa in Portuguese cuisine, brioche in French cuisine, kulich in Russian cuisine, panettone in Italian cuisine, and challah in Jewish cuisine.

Cozonac is a sweet bread, into which milk, eggs, sugar, butter, and other ingredients are mixed together before baking. In Bulgaria, the kozunak is prepared by adding lemon zest to the dough mixture, just as the Romanian version. The Italian Panettone is very similar to the basic cozonac, the most visible difference being their shapes."
Depending on the region, one may add to it any of the following: raisins, rahat, grated orange or lemon rind, walnuts or hazelnuts, and vanilla or rum flavor. "In Romania, the recipes differ rather significantly between regions in what concerns the trimmings. The dough is essentially similar throughout the country; a plain sweet bread made from flour, eggs, milk, butter, sugar and salt. Depending on the region, one may add to it any of the following: raisins, rahat, grated orange or lemon rind, walnuts or hazelnuts, and vanilla or rum flavor. Cozonac may be sprinkled with poppy seeds on top."
"Today, this dessert with a long history is prepared mainly in the southeastern European countries, especially in Romania, Moldova and Bulgaria, where it is considered a traditional food."

Oua colorate, cozonac, drob, friptura de miel gatite in stil traditional. Homemade traditional dishes for Easter Holiday: colored eggs, drob, lamb roasted. (celebrated April 19-21, 2014); Drob is a traditional Romanian dish, similar to a haggis, made of minced lamb's offal wrapped in caul and roasted like a meatloaf.
"Drob is a traditional Romanian dish, similar to a haggis, made of minced lamb's offal wrapped in caul and roasted like a meatloaf. At Easter, it is customary to sacrifice a lamb. The drob de miel (lamb drob) is served as a traditional Easter dish."*
"Drobul de miel este un preparat culinar tradiţional românesc, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice sărbătorii de Paşte.

Ingredientele principale sunt măruntaiele de miel (ficat, plămâni, splină, inimă şi rinichi), verdeţuri (ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi, leuştean), ouă (crude şi fierte), pâine înmuiată în apă sau lapte. Măruntaiele fierte şi tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente şi condimente (sare, piper)."* Click to read more on Wikipedia

Oua colorate, cozonac, drob, friptura de miel gatite in stil traditional. Homemade traditional dishes for Easter Holiday: colored eggs, drob, roast lamb. (celebrated April 19-21, 2014); Drob is a traditional Romanian dish, similar to a haggis, made of minced lamb's offal wrapped in caul and roasted like a meatloaf.
19.04.2014/ Traditional Easter Holidays 
Oua colorate divers sau dupa preferinta. Various coloured Eggs by preferance

Oua colorate divers sau dupa preferinta. Various coloured Eggs by preferance. Gladly shared."Astăzi în sufragerie
Dormitau pe-o farfurie,
Necăjite si mânjite,
Zece ouă înrosite.

Un ou alb, abia ouat,
Cu mirare le-a-ntrebat:
- Ce vă este, frătioare,
- Ce vă doare?
Nu vă ninge, nu vă plouă,
Stati gătite-n haină nouă,
Parcă, Dumnezeu mă ierte,
N-ati fi ouă...
- Suntem fierte!


Aprilie, 20, 2014. Paste Fericit! Happy Easter! Bonne fêtes de Pâques!Zise-un ou rotund si fraise
Lânga pasca cu orez.
Si schimbindu-si brusc alura,
Toate-au început cu gura:





- Pân'la urmă tot nu scap!
- Ne găteste de paradă.
- Ne ciocneste cap în cap
Si ne zvârle coaja-n stradă...

  - Ce rusine! - Ce dezastru! 
- Preferam să fiu omletă!
- Eu, de m-ar fi dat la closcă,
As fi scos un pui albastru...
- Si eu unul violet...
- Eu, mai bine-ar fi să tac:
Asa galben sunt, că-mi vine
Să-mi închipui că pe mine
M-a ouat un cozonac!... "  
La Paşti (poem de George Topârceanu 1886-1937)
 


Arhiva foto privată/ Private Photo Archive
                                         For an enlarged format or view, please, click on the first photo. 

                                       "Ouă de lemn şi cofetăria ambulantă a primăverii mele'' (III)
                                                   ...or  Easter Updates april 19-21, 2014
                            
                          Paste Fericit! Happy Easter! Bonne fêtes de Pâques! 
                                        Hristos A Inviat!
                        
Gladly Shared with:
 

30 de comentarii:

  1. Oh what a beautiful post for Easter.... Happy Easter Alexa.... Michelle

    RăspundețiȘtergere
  2. Happy Easter and all the best, Michelle! Paste Fericit, asemenea!

    RăspundețiȘtergere
  3. So many lovely traditions. What a wonderful Easter post!

    RăspundețiȘtergere
  4. M-ai batut si de data asta, surioara! La cozonaci, la oua vopsite, ce mai, ai fost mai priceputa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei... asa zici tu!! Las' ca stiu eu ce bunatati trebuie sa fii pregatit, de asemenea! O saptamana buna si toate cele bune pana la Inaltare si intotdeauna!

      Ștergere
  5. Happy Easter, Alexa! I love your colorful eggs. And the homemade cake looks delicious! Lovely post, Enjoy your day!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you so much for thoughts, Eileen! All the best for you and a lovely Spring Week!

      Ștergere
  6. Multe bunatati in bucataria ta! :)
    Hristos a inviat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a Inviat! Toate cele bune si o saptamana insorita si placuta!

      Ștergere
  7. Merci de partager avec nous ces traditions de Pâques! Une merveille ces œufs colorés et ces gâteaux "faits maisons"! Belles fêtes à vous et à votre famille!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Je vous remercie beaucoup de votre pensees et belles fêtes, toujours, à vous et à votre famille, aussi!

      Ștergere
  8. Some amazing photos there ... Thanks so much for sharing at Our Beautiful World!!

    RăspundețiȘtergere
  9. What a beautiful series! I hope you had a wonderful Easter! Thanks for sharing the love up-close with I Heart Macro:-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, Laura, too! Easter was fine, the weather just in time... was ok, also! Hope you're fine, too. All the best!

      Ștergere
  10. Răspunsuri
    1. I'll try to make a post about and to add the recipe!! Thank you for appreciation! All the best!

      Ștergere
  11. looks like a lot of work....great fotos in your post, beautiful colored eggs :-)
    Thank you for sharing those at "Our Beautiful World"

    RăspundețiȘtergere
  12. Hello Alexa,

    You've given us so much good information. Thanks for sharing.

    Have a Happy Blue Monday!

    RăspundețiȘtergere
  13. The eggs are such intense colors, I enjoyed the photos showing the making of the pastry. I used to make such confections many years ago.

    RăspundețiȘtergere
  14. Beautiful presentation. We only dye our eggs red. The cozonac looks yummy. We have the Greek version called Tsoureki which is like Brioche with a red egg embedded in it.

    RăspundețiȘtergere
  15. Happy Easter Monday, Alexa!

    What preparations and beauty for this blessed Easter celebrations! You have been busy creating edible and elegant joys for all the wonderful festivities! Thank so much for sharing them!

    Have an amazing week, my friend!

    Poppy

    RăspundețiȘtergere
  16. The eggs are so pretty and I love your floral umbrella too!

    RăspundețiȘtergere
  17. Heisann!

    Thanks for visiting my blog... and what a surprise to see your bakery for Easter. You were more lucky with the cake than I was!!!!
    I think you must have had a wonderful decorated season!
    Have a nice week coming 🌞

    RăspundețiȘtergere
  18. Great post, both Reading and photos!
    Well done!
    My B&W Blog: http://hanshb.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere

Thanks for coming by my blog and for your fantastic thoughts and comments!! I appreciate your precious invested time in the reading of my posts and I'll visit you, as soon as I can, in the next available period of time. Have a positive and awesome day! Be joyful, amazing and never give up to smile! Stunning things are all over! All the best!

Warning:
Please, to consider, and do not intend to leave anonymous messages that anyway can be/will be considered spam. All the unsolicited messages (in commercial purpose or otherwise) will be deleted if their purpose is to be potentially harmful to this blog. Also, not allowed for commercial advertisement to let any unsolicited links!!

(NB/ So all the anonymous messages will be considered as *spam* by the system.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...