sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Deliciu autumnal: Zacuscă în mod tradiţional sau about Traditional Zacuska.


wikipedia: " Rădăcina slavă a cuvântului (кус, kus) înseamnă gustos, delicios sau a mușca."; "Zacusca este o mâncare de legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, găsită în mai multe țări din Balcani. Principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogoșarii (sau ardeii roșii) copți și ceapa tăiată. Mai pot fi adăugate roșii, ciuperci, morcovi, etc. Există numeroase varietăți de zacuscă, în funcție de ingredientele folosite. Se mai adaugă și condimente, printre cele mai folosite fiind piperul și foile de dafin. (...) Cuvântul zacuscă este de origine slavă (закуска, zakuska), la origine având înțelesul de "gustare" sau "aperitiv".
                     Pe scurt despre Zacuscă sau în loc de Ştiaţi că:

       La acest capitol: nu o să mă opresc prea mult pentru detalii pentru cei familiarizaţi, deja, cu acest preparat, de regulă, autumnal.  De ce?...
       .... Simplu: vorbim despre legume arhicunoscute, precum, roşiile, vinetele, gogoşarii şi ceapa. Deliciul combinaţiei dintre acestea este garantat... Adăugăm pentru gust condimente din cele preferate: piper, dafin şi ardei iute. Nu uităm de gustibus de... miere de albine şi sare... Ei, cum sună?... "Teribil" de delicios*...impresionant chiar pentru un melange din aproape toate "culorile toamnei" adunate în textura preţioaselor legumele.
         V-am captat atenţia? Sper... Ah... ar mai fi ceva: reţeta fiind una de sezon - are mare căutare, cel mai adesea, pe plaiurile noastre mioritice în cantităţi impresionante... cum de ce?... mai întrebaţi?! Răspunsul este de bon ton... după ce se "degustă" pe săturate, mă rog, pe aproape (ca aperitiv sau fel principal) .... se pregătesc borcanele - bine sterilizate la bain-marie - pentru aprovizionarea cămării pentru iarnă... ei?!!... aşa da... se înţelege!
           În concluzie: sunt varii reţete cu variate ingrediente ce pot fi folosite... unii apreciază enorm şi adaosul de morcovi, ardei kapia or gras, ciuperci sau ţelină, precum şi alte elemente ce pot fi utilizate în obţinerea unor reţete personalizate. Încă o dată... de gustibus non est disputandum... Fiecare va pregăti după propriul gust, după cărţile de bucate favorite şi după tradiţia familiei...corect, nu? Mai jos vă voi relata şi despre combinaţia mea favorită... până atunci un pic de extra-explicaţiuni şi în engleză de pe Wikipedia:    
(*nb. "wikipedia: "Zacusca este o mâncare de legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, găsită în mai multe țări din Balcani. Principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogoșarii (sau ardeii roșii) copți și ceapa tăiată. Mai pot fi adăugate roșii, ciuperci, morcovi, etc. Există numeroase varietăți de zacuscă, în funcție de ingredientele folosite. Se mai adaugă și condimente, printre cele mai folosite fiind piperul și foile de dafin. (...) Cuvântul zacuscă este de origine slavă (закуска, zakuska), la origine având înțelesul de "gustare" sau "aperitiv". Rădăcina slavă a cuvântului (кус, kus) înseamnă gustos, delicios sau a mușca.")

                           Did you know:
About Zacuscă:
Excerpts from wikipedia: 
 "(Romanian pronunciation: [zaˈkuskə]) is a vegetable spread popular in Romania. Similar spreads are found in other countries throughout, or bordering, the Balkans."

"The main ingredients are roasted aubergine or sauteed onions, tomatoes, roasted red peppers (belonging to a local cultivar called gogoşari) and chopped onion. In North America gogosari are not cultivated unless on very limited heirloom areas, but can be replaced with the regular bell peppers found in grocery stores, the flesh being similar but lacking the sweetness of the cultivar. Some add mushrooms, carrots, or celery. Other ingredients are also added according to taste, including spices. Traditionally, a family will cook a large quantity of it after the fall harvest and preserve it in sterilized jars.

The basic recipe is: sauteed chopped onion, roasted (on a fire), peeled and chopped eggplant, roasted bell peppers and sauteed peeled chopped tomatoes, to which various variants (vegetables like mushrooms) are added. The prepared vegetables are then mixed, then peeled chopped garlic cloves are added (lots of garlic). Canning jars are then filled with the mix then sterilized by simmering for a couple of hours in a double boiler or bain-marie. The jars are then covered with a blanket and let cool off for a couple of days, then stored in a cool dry dark place (pantry, root cellar, NOT fridge).
It can be eaten as a relish or spread, typically on bread. It is said to improve in taste after some months of maturing but must be used within days of opening."


Reţeta de casă: Zacuscă cu vinete (preparat tradiţional de casă)/
Favourite Recipe of Homemade "Zacuscă"

Ingredients/Ingrediente*:


- 6 large eggplants (roasted: 1- 1 1/2 kg)/ Vinete: 6 bucăţi.
- Onions (sauteed: 1kg); Ceapă (călită: 1 kg).
- Bell peppers (roasted:1 kg); Ardei graşi (copţi: 1 kg.)
- Gogoşari copţi (roasted: red peppers 1kg); Gogoşari sau Ardei Kapia (copţi: 1 kg)
- Tomatoes (1-2 kg - tomato souce 1 l.); Roşii - 1-2 kg (sos de roşii - 1 l.)

- Vegetable oil (1/2 l.)/ ulei vegetal - o jumătate de litru.

*nb.
       All vegetables: tomatoes, eggplants, red bell peppers, bell peppers are previous prepared in a traditional way, as well.(Activities involved in process of cooking: the vegetables must be washed, peeled, boiled, roasted, toasted and/or sauteed). The previous amount of time required (before to mix all the vegetables) is about 3-4 hours.

Roşii fierte pentru pregătirea sosului de tomate. Boiled/peeled Tomatoes for Tomato Sauce.Sos de tomate/ Tomatoes Sauce

Vinete coapte/ Roasted EggplantsVinete coapte/ Roasted Eggplants

instant: ceapă tăiată solzişori/ Sliced onions.
Condiments - According to taste:
Condimente - După preferinţă:

- Ground black pepper/ piper negru măcinat,
- Black Peppercorns/ boabe de piper negru;
- Salt/ sare;
- Sweet pepper powder (1 tbs.)/ 1 linguriţă boia de ardei dulce;
- Hot pepper powder or paprika (optional - 1 tbs)/ 1 linguriţă boia de ardei iute sau paprika;
- Natural Honey (3-4 tbs.)/ miere naturală - 3-4 linguri;

- Bay Leaves; frunze de dafin;



Method of preparation/Metoda pe preparare:
Time for cooking this mixture of vegetables: 2h* /
Durată de pregătire a mixturii pentru zacuscă: 2 h.

1. Heat the vegetable oil in a large skillet over medium.
       Add the chopped onion and let it become sauteed.

   Într-o tigaie mare se încălzeşte uleiul şi se căleşte la foc mic ceapa.

2. The bell peppers, red peppers (kapia or gogosari) and roasted eggplants are previous toasted or roasted (nb. according to taste and by using a large amount of preparation time of all elements).
     Ardeii graşi sau kapia, gogoşarii şi vinetele se coc, într-o etapă anterioară; Ulterior se călesc - după preferinţă.

3. The tomatoes: at this chapter: It's better to use homemade tomato sauce (prepared in a traditional way that requires another previous period from the cooking time, as well) or it can be used canned tomato sauce.
     Roşiile: de asemenea, într-o etapă anterioară se pregătesc sub forma tradiţională de sos de roşii de casă sau se foloseşte, după gust, bulion sau sos de roşii conservate.

4. In a large pot -  Add all the ingredients, shown above, while carrefully simmer at low heat. 
    Într-o oală mare, (tip: tuci) se mixează toate ingredientele arătate mai sus, amestecînd cu grijă la foc moale.

5. Season with sweet pepper powder, paprika or chilly pepper powder, salt, ground black pepper, bay leaves, honey and black peppercorns, according to taste, and  carrefully - stir and simmer at low heat till it is well done (reduced).
      Se condimentează cu boia de ardei dulce şi iute or paprika, sare, se adaugă dafin şi boabe de piper negru, 3-4 linguri de miere, după preferinţă. Se amestecă cu grijă şi se lasă la foc moale până scade. 


        It can be served hot or cold, even by adding some other side dishes.
        Se serveşte ca aperitiv sau fel principal, cald sau rece.

*nb. The whole process of cooking requires between 6-8 hours. The last 2 hours represents the amount of time necessary for the mixture of all ingredients while they are cooked at low heat. For more infos related to the recipe of traditional romanian "Zacusca" do not hesitate to look about them in the specialized cookbooks.
In a large pot -  Add all the ingredients shown above while carrefully simmer at low heat.

 Într-o oală mare, (tip: tuci) se mixează toate ingredientele arătate mai sus, amestecînd cu grijă la foc moale.

"The basic recipe is: sauteed chopped onion, roasted (on a fire), peeled and chopped eggplant, roasted bell peppers and sauteed peeled chopped tomatoes, to which various variants (vegetables like mushrooms) are added. The prepared vegetables are then mixed, then peeled chopped garlic cloves are added (lots of garlic). Canning jars are then filled with the mix then sterilized by simmering for a couple of hours in a double boiler or bain-marie. " wikipedia



wikipedia "Conform tradiției românești, după recolta de toamnă, unele familii pregătesc zacuscă și o conservă în borcane sterilizate, pentru iarnă. Poate fi achiziționată și în magazine. Se consumă în special întinsă pe pâine." "The jars can be stored in a cool dry dark place".

wikipedia "Cuvântul zacuscă este de origine slavă (закуска, zakuska), la origine având înțelesul de "gustare" sau "aperitiv". Rădăcina slavă a cuvântului (кус, kus) înseamnă gustos, delicios sau a mușca."
Private photo archive/ Foto Arhiva Privată
Despre Zacuscă/ About "Zacuscă"
Click on the photo for an enlarged format
Click pe foto pentru un format mărit
Toamna/Autumn 2013

Nb. this presentation is a homemade recipe... of "Zacuscă".
For any traditional recipes (and more infos about Zacuska) always read the available cookbooks.

                                                 Poftă Bună! Enjoy! Bon Appetit!

4 comentarii:

  1. Reteta e minunata,dar nu-i mai bine sa vin la tine daca tot e gata facuta?

    RăspundețiȘtergere
  2. ça fait envie, mais je pense que je ne saurais pas faire... travail énorme

    .Este invidia, dar cred că nu am putut face.
    lucru extraordinar!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chère Claudie......
    beaucoups de travail....fait pour "quatre mains laborieux"...en réalité
    bonne journée a vous!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragă Rox...şi la seminţe ziceai că treci...
    ;)

    RăspundețiȘtergere

Thanks for coming by my blog and for your fantastic thoughts and comments!! I appreciate your precious invested time in the reading of my posts and I'll visit you, as soon as I can, in the next available period of time. Have a positive and awesome day! Be joyful, amazing and never give up to smile! Stunning things are all over! All the best!

Warning:
Please, to consider, and do not intend to leave anonymous messages that anyway can be/will be considered spam. All the unsolicited messages (in commercial purpose or otherwise) will be deleted if their purpose is to be potentially harmful to this blog. Also, not allowed for commercial advertisement to let any unsolicited links!!

(NB/ So all the anonymous messages will be considered as *spam* by the system.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...