miercuri, 24 aprilie 2013

Drumuri de suflet: Sarmizegetusa sau despre "pietrele" cu amintiri

A trecut ceva vreme de când am fost la Sarmizegetusa, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Despre ce înseamnă şi care este sentimentul trăit este lesne de înţeles că nu pot avea decăt cuvinte de apreciere. Ca să fiu căt mai clară, o întâmplare petrecută chiar la intrarea în perimetrul istoric mă face chiar şi acum să zămbesc nostalgic... Ei bine, în timpul excursiei am cunoscut persoane deosebite şi care m-au făcut să cred că niciodată lucrurile nu se petrec ca din hazard. Aşa se face că atunci când a fost vorba să intrăm, în timp ce stăteam să plătim taxa de intrare şi vizitare, una din doamnele din grup după ce a scrutat preţ de câteva clipe împrejurimile a făcut următoarea apreciere:
-         „...păi – eu nu mai vin...vă aştept aici...”
-         „ – Cum doamna M., adică cum nu mai veniţi?” am replicat.
-         „Păi...zise privind în jur, sunt numai pietre..., ce să văd?”
-         „Se poate...îi răspund cu uimire... staţi, am ajuns până aici şi, acum, ziceţi că nu vreţi să intraţi... păi nu sunt pietre...sunt leagănul istoriei?!!”...cum să vă explic? De aici …”

Cam acesta a fost dialogul într-o notă de umor, cu iz arhaic, urmat de vizita propriu-zisă şi care ne-a rămas în amintire pentru totdeauna, cu toate detaliile care au făcut deliciul acelei introspecţii în trecutul nostru istoric. Ca să explic retorica de mai sus: lucrurile cred că uneori iau o întorsătură benefică atunci cănd gândurile pozitive converg cum ar spune poeţii ori filozofii... În ceea ce mă priveşte îmi doream de mult timp să pot vedea acest loc unic, în ceea ce o privea pe doamna noastră şi pe care o s-o numesc în continuare M – vizita la Sarmizegetusa a fost pur întămplătoare... şi tot „întămplarea” a făcut să dea peste încăpăţânarea mea de a o convinge că s-ar putea să fie singura dată când ar putea vedea „o parte din istorie” şi încă ce istorie... elogiile ar putea continua dar zic că e timpul să vă dau căteva puncte de reper cu privire la aşezarea geografică! Păi nu?

Ne aflăm în sud-vestul Depresiunii Haţeg, în sudul Transilvaniei, în Hunedoara, la poalele de nord-est ale Munţilor Ţarcu şi cele de sud-est ale Munţilor Poiana Ruscă şi la aproape 40 de km est de Capitala Regatului Dac, Sarmizegetusa Regia.
Este foarte important de ştiut că înainte de fondarea Coloniei în acelaşi perimetru se spune că a fost campată o tabară a Legiunii a V-a Macedonica. Ridicată încă de la început la rang de Colonie, Ulpia Traiana a fost întemeiată de Decimus Terentius Scaurianus (între 108-110) – în numele bineînţeles al împăratului Traian, după victoria repurtată de romani asupra dacilor. Importanţa coloniei aşa cum este descrisă şi pe afişajul din incinta aşezării se descrie astfel “Sarmizegetusa a fost fondată ca atare. Această uriaşă întindere de pământ semnifica faptul că metropola şi oamenii săi de afaceri deţineau şi controlau comerţul de la Dunăre, agricultura din  fertila vale a Mureşului şi, nu în ultimul rând, profiturile aduse din minele de aur din Munţii Apuseni.” Cu o suprafaţă generoasă (aprox. 30 ha) si o populaţie de 20-25.000 de locuitori ce beneficiau de ius italicum, în genere, veterani ai războaielor dacice, devenit puternic centru politic, administrativ, fiscal, economic şi religios, primeşte în timpul Împăratului Hadrian -117-138 – titlul complet de Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, ca mai tărziu să I se adauge şi descripţiunea Metropolis (cca. 222-235).

Acum să ne întoarcem la ceea ce poate fi văzut la faţa locului graţie descoperirilor arheologice. S-au păstrat forul roman, thermele, palatal augustalilor, edificii particulare şi publice, amfiteatrul, vestigii istorice cărora le sunt dedicate, trebuie să spun, pagini întregi de specialitate şi despre care un studiu n-ar strica nimănui. Datorită interesului maxim de-a lungul anilor, în această eră a informaticii, au fost lansate tot felul de site-uri unde pot fi găsite tot felul de amănunte şi detalii interesante de altfel. Personal - pentru început vă recomand pagina Ulpia Traiana Sarmizegetusa - Wikipedia Şi de aici aveţi la îndemână o multitudine de posibilităţi de explorare, o sumedenie de alte site-uri, diverse surse media, cărţi de specialitate, pagini de deschis, ş.a.m.d. - cum s-ar spune simplu, fără limite, doar timp să lecturaţi…
Sper însă ca instantaneele făcute de mine şi priveliştile surprinse într-o zi, cam plouată, ce-I drept, să vă ofere prilejul de a vă face o idee despre măreţia acestei pagini de istorie – aşa cum îmi place să o descriu. Până la o nouă postare vă las cu bine... Ave!


Cu puţin înainte de a o convinge pe d-na M că nu se face să vină până la porţile Ulpiei şi să plece fără să o salute...
Istoric aşezare / Historical data
"pietrele".... zidurile edificiilor....amintiri / stones... walls of ancient buildings... memoriessă intrăm în incinta amfiteatrului şi să ne imaginăm cum era cândva.../ let's see - how it was once upon a time...

Amfiteatrul / Amphitheatre
Panoramic view of Amphitheatre
Templul lui Nemesis /
Temple of Nemesis


Domus Procuratoris             Templul lui Silvanus/ The God Silvanus Temple
Column ornament
The Great Temple

 Atelierul de sticlarie/Glass workshop"pietre... am spus că nu sunt decăt pietre..." / "stones...just stones..."


Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa
Souveniruri, amintiri de la  Ulpia; Cu gândul la Sarmizegetusa Regia, o excursie ce va trebui refăcută...

Poze: arhiva personală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Thanks for coming by my blog and for your fantastic thoughts and comments!! I appreciate your precious invested time in the reading of my posts and I'll visit you, as soon as I can, in the next available period of time. Have a positive and awesome day! Be joyful, amazing and never give up to smile! Stunning things are all over! All the best!

Warning:
Please, to consider, and do not intend to leave anonymous messages that anyway can be/will be considered spam. All the unsolicited messages (in commercial purpose or otherwise) will be deleted if their purpose is to be potentially harmful to this blog. Also, not allowed for commercial advertisement to let any unsolicited links!!

(NB/ So all the anonymous messages will be considered as *spam* by the system.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...