marți, 26 martie 2013

Brassica oleracea sau despre varză în general

            Imi începusem, iniţial, eseul cu următoarele rânduri acum câteva zile..

              Mă îndoiesc că există vreun loc pe pământ unde să nu se consume varză – în toate formele cunoscute şi recunoscute prin gospodării, pieţe, hypermarketuri sau diverse alte vaduri comerciale.
          Pentru a mă documenta, în acest sens, am accesat mai multe site-uri şi astfel am putut face o compilaţie de informaţii - plecând de la un simplu termen acela de VARZǍ.
          Astfel, VARZA sau Brassica oleracea este o legumă din familia Brassicaceae ori crucifere fiind o plantă bianuală: ce vegetează în primul an, iar în al doilea înfloreşte.”
            Apoi m-am oprit şi am încercat  să îmi dau seama care ar fi mesajul pe care doresc a-l transpune în pagină.
              Aş vrea să vă vorbesc despre varză la modul ştiinţific sau să încep o nouă categorie intitulată “Ştiaţi că…” Greu de spus!
Cert este că zilele acestea am deschis o mulţime de pagini având ca temă – VARZA. Am petrecut ore încercând să înţeleg cum de este preparată, folosită ori utilizată diferit, în ţări diferite, dar cu acelaşi rezultat concret şi gustos. Astfel, indiferent că este vorba de continentul nostru sau altul, indiferent că vorbim de cultura europeană, asiatică, indo-americană ori africană, de exemplu, ajungem la o singură concluzie şi anume aceea că fiecare în ceea ce priveşte utilizarea verzei îşi doreşte să întrunească câteva criterii esenţiale şi benefice pentru organism.
Aşa ajungem la ceea ce mă interesează în mod evident…care sunt aceste beneficii arhicunoscute, mult lăudate ori apreciate, ce fac ca această legumă verde să fie consumată masiv, gătită în varii feluri, utilizată pe scară largă în industria farmaceutică ori cosmetică…
De altfel, nu mă pot abţine să nu mă întreb şi să vă întreb – credeţi că la începuturile consumului s-a stat, aşa într-o doară, pe gânduri – “dacă mănânc varza…o să arăt mai bine?” şi pentru că suntem în era limbajului de net, o să răspund, tot eu - “LOL…funny…hee hee”!!
Dar să ne întoarcem la oile noastre: varza – se pare că are un trecut destul de interesant, fiind detectată undeva prin anul 1000 î.Ch. în Europa, utilizată masiv, tot aici în evul mediu, ca mai apoi să se „împrăştie” în toată lumea. Cunoscută ca fiind albă, verde sau roşie varza se înrudeşte cu conopida, broccoli, gulia, varza de Bruxelles, varza de Savoya şi broccoli chinezesc sau kai-lan făcând parte din familia Brassica oleracea. Romanii şi grecii au relatat pe larg în scrierile lor despre proprietăţile variate în utilizarea medicinală şi anume în tratarea gutei, durerilor de cap şi a simptomelor asociate intoxicaţiei cu ciuperci otrăvitoare, iar naturalistul francez Jean Ruel la 1536 în tratatul De Natura Stirpium face primele menţiuni privind proprietăţile verzei. Mai tărziu – din Europa se răspândeşte în Mesopotamia şi Egipt ca urmând vechile rute comerciale să ajungă în Asia şi cele două Americi. Undeva prin sec. 16 grădinarii germani dezvoltă ceea ce azi numim soiul varza de Savoya. Procedura de murare a verzei ia avănt cu secolele 17-18 pe scară largă avănd iniţial un rol deosebit în tratarea scorbutului. La 1541-1542, Jacques Cartier introduce varza pe continentul american, ca mai apoi până in secolul 18 să fie cunoscut faptul că a fost plantată în ambele Americi de colonişti. In Australia ajunge în anul 1788 şi cultivată în insula Norfolk devenind leguma favorită a australienilor până la 1830 în pieţele din Sydney. (History http://en.wikipedia.org/wiki/Cabbage)
In ceea ce priveşte descrierea – varza îmbracă forme diverse, culori diferite şi texturi variate în funcţie de diverse soiuri. Caracteristicele cele mai importante în cultivare ţin de capacitatea de adaptare la temperaturi si soluri diverse, uşurinţa în creştere şi dezvoltare, precum şi în abiliatea de a fi conservată ori preparată. Culinar este utilizată într-o varietate diversă, în stare naturală sau murată, gătită sub formă de tocăniţe sau sote-uri. Cele mai cunoscute forme de conservare sunt - cea a verzei murate de tip european, precum şi cea în stil corean – kimchi, deşi pentru acest fel este mai des folosită napa cabbage sau cunoscuta varză chinezească.
Sursă importantă de beta-caroten, vitamina C şi fibre este folosită frecvent în bucătăriile tradiţionale de pe toate continentele. Cu titlu de exemplificare o regăsim în preparate cu următoarele denumiri: în Marea Britanie – “stuffed cabbage”, în Polonia şi Rusia – golabki, în România – sărmăluţe, în Coreea – kimchi…s.a.m.d.
Dacă veţi urmări link-ul http://ro.wikipedia.org/wiki/Varz%C4%83 veţi afla că: “Varza albă (Brassica oleraca) este recomandată a fi întrebuințată în tratamentul: anemiei, diabetului zaharat, litiazei biliare, tusei (suc de varză + miere), afecțiunilor renale, hemoroizilor, durerilor de ficat (varză crudă sub forma de cataplasme), ulcerului gastric și diabetului.Varza albă acționează ca laxativ, vitaminizant (pentru pacienții care se refac după o perioadă în care au zăcut) și ajută la prelungirea vieții (vitamina A conținută în varză întârzie îmbătrânirea, hrănind țesuturile).Varza albă poate fi consumată ca: varză murată, și în acest caz constituie un remediu excelent în tratarea alcoolismului, întărirea gingiilor și tratarea infecțiilor intestinale; ceai de varză: acesta ajută la vindecarea bronșitelor cronice, dar și la tratarea diareei și a constipației; cataplasme cu foi de varză albă (se aplică local), care ajută la vindecarea: ranilor, plagilor și tumorilor.”
          Şi câte n-ar mai fi de scris şi de spus despre faimoasa varză... În cele ce urmează vă las să vă delectaţi cu instantaneele mele preferate şi sugestive. Personal – aş lăuda-o infinitamente dacă se poate...dar mă opresc aici.
          Şi mai e ceva: dacă mâine aş afla de un nou mod de preparare sau conservare, ei bine, nu m-aş da în lături. Încercarea, moarte n-are...zice o vorbă! Şi adaug: între sărmăluţe şi kimchi, de exemplu, este aşa o linie subţire de diferenţă...şi la un fel şi la altul e vorba de conservare, urmat apoi de posibiliatea variată de gătire... Deci, de aflaţi ceva nou...mă găsiţi aici.

                 A dumneavoastră cu respect şi  în spiritul amuzant LOL, în viaţa reală, încercaţi să nu fiţi.... „varză” - "only have fun"!!! Pe curând!
                                                            Foto arhiva personală - click foto
                                        Pregătirea verzei pentru murare în stil european (noiembrie)
                                                        Homemade sauerkraut
                                   Surse info:
Diverse metode de prepare a verzei:

Salată / Cabbage salad


Varză călită tradiţional/ "Cooked" cabbage traditionally style
SarmaleStuffed cabagge 
                                                

Sarmale gătite în vas de pământ (tip Horezu)....şi servite tot în vase de pământ tradiţionale româneşti


Sarmale gătite în stil slow cook   
     (în vas francez de fonta ne-emailată)...


Cabbage Kimchi / Korean Dish (using Napa Cabbage)

                    
(varza murată/ fermentată în stil coreean; 
pentru exemplificare urmăriţi video-ul ataşat)
excerpt:
"Cabbage Kimchi Baechu-kimchi is made by fermenting brined Korean cabbage with Korean radish, vegetables, salt-fermented seafood, ground red pepper and various seasonings. Kimchi is a quintessential side dish that is served without fail on dining tables in Korea. Kimchi was approved as an International Standard Food by Codex in 2001. Certain studies have shown a link between Kimchi and cancer prevention."

Pregătind kimchi - varianta mea / Making Napa Cabbage Kimchi  • Varză, varză chinezească, ridiche albă, morcov, ceapă verde, ghimbir, usturoi, boia de ardei iute, sos de soia
  • Cabbage, Napa Cabbage, Korean radish, carrot, green onion, ginger, garlic, chilli powder, soy sauce.
Alte legume murate, conservate/Pickled vegetables:
Gogonele, pepene, morcovi, ţelină ;
         Ardei picanţi, gogoşari, castraveciori

Ardei iuţi - diverse soiuri   


                                         
                                                         Foto arhiva personală. Private Photo Archive 

          P.s. De ce am acordat atâta atenţie acestui subiect, probabil vă veţi întreba….
        Simplu: era necesar atăta timp cât v-am scris deja, în februarie cred, despre tradiţionalele sărmăluţe şi despre sărmăluţe ca la mama acasă sau poate că aşa am simţit nevoia. Sau poate că urmărind cu ceva timp în urmă o telenovelă devenită deja faimoasă (Dae Jang Geum – Giuvaerul Palatului) şi fiind intrigată de unul din preparetele lor pe bază de varză murată, renumitul kimchi şi părînd atât de asemănător cu varza noastră murată pentru sărmăluţe – nu m-am putut abţine să nu fac o mică incursiune de cercetare temeinică; şi bine am făcut… am găsit lucruri interesante… Sigur: mai am căteva puncte pe care să le tot studiez…până atunci sper că ceea ce am încercat să vă arăt a meritat.

***

            Curând un post despre căteva preparate coreene: 
Kimchi si Yangnyeom Tongdak (Seasoned fried Chicken) 
sau Dwaeji Bulgogi (Korean Spicy stir fried pork) şi 
Bibimbap (Mixed rice with vegetables).

Pe curând şi bucătăriţi cu plăcere!

 See you soon and happy cooking!   
sursa foto: realfoodforlife.com

2 comentarii:

Thanks for coming by my blog and for your fantastic thoughts and comments!! I appreciate your precious invested time in the reading of my posts and I'll visit you, as soon as I can, in the next available period of time. Have a positive and awesome day! Be joyful, amazing and never give up to smile! Stunning things are all over! All the best!

Warning:
Please, to consider, and do not intend to leave anonymous messages that anyway can be/will be considered spam. All the unsolicited messages (in commercial purpose or otherwise) will be deleted if their purpose is to be potentially harmful to this blog. Also, not allowed for commercial advertisement to let any unsolicited links!!

(NB/ So all the anonymous messages will be considered as *spam* by the system.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...