vineri, 22 februarie 2013

Sarmale Tradiţionale/ Cabbage Rolls filled with pork meat; versiuni reţeta/recipe (ro/eng)



Sarmale Tradiţionale

…”Pentru gastronom, porcul e ca peştera lui Ali-Baba din O mie şi una de nopţi: visterie de bunătăţi(….)

 ”Sunt mici, rotunde, Invelite în foi de varză murată – şi se topesc. Sărmăluţa, adevărata sărmăluţă moldovenească, reprezintă beatitudinea deliciului fără efort(….) sărmăluţa piere onctuos, lăsând parfumul şi regretul existenţei ei fondant efemere. Sărmăluţele, ca şi sărutările, n-au număr. Nu ceri şi nici nu ţi se dă un număr de  sărmăluţe, ci un grup. Vezi cu surprindere că a dispărut. Ti se dă altul. In clipa când ai devenit melancolic, nu mai ceri. Atunci abia înseamnă că ai mâncat sărmăluţe.

                  Clipa sărmăluţelor fusese atât de palpitant patriotică, încăt baba, ca şi acei regi care se duceau singuri pe cîmpul luptelor importante, apăruse în uşa sofrageriei. Lupta fusese câştigată: farfuria sărmăluţelor era goală.”   (De/By Ionel Teodoreanu: La Medeleni din vol.III Intre Vînturi)                                           
 
Reţeta/Recipe:
Sarmale Tradiţionale/ Cabbage Rolls filled with pork meat; 
versiuni (ro/english - below)
Ingrediente:

- 2-3 bucăţi de varză murată;  (vom avea nevoie de frunzele de varză pentru această reţetă şi de varză tocată).

- 100 g sau o jumătată de cană de orez  -  nefiert (alb);
- 1 kg carne de porc tocată;
- 2-3 cepe, mărime medie;
- 2 morcovi (op
țional);
- 4 linguri de ulei vegetal pentru a căli ceapa;
- sare şi piper negru;
- cimbru, boia de ardei sau pudră de ardei iute - paprika;
- frunze de dafin;
- mărar (uscat);
- șuncă de porc sau slănină afumată;
- Boabe de piper negru;
- 5 linguri de sos de roşii;
 Apă fiartă.



1. Se spală orezul bine şi se pune apoi la fiert într-o cratiță mică sau medie la foc iute. Reduceţi focul treptat şi acoperiţi cu un capac.  Se fierbe până când orezul este bine făcut şi lichidul a fost absorbit – cca 20 - 25 de minute. Se lasă să se răcească.
2. Între timp - se toacă mărunt ceapa ( şi opţional – morcovii se dau pe răzătoarea mică).
3. După ce a fost spălată varza pentru a se îndepărta excesul de sărătură, scoateți miezurile de la  varză, separând cu grijă frunzele.
4. Într-o tigaie medie, se încălzeşte uleiul şi se căleşte ceapa (şi, opţional, morcovii) timp de aproximativ 5 minute.
5. Într-un castron mare se amestecă împreună: carnea tocată, ceapa călită, (morcovii - opțional) şi orezul fiert, scurs. Se asezonează tot amestecul cu sare, piper, cimbru şi boia de ardei sau paprika iute (opțional); se amestecă până când sunt bine combinate.
6. Îndepărtaţi, apoi, orice fibre dure din frunzele de varză cu ajutorul unui cuţit subţire.
Cu o lingură în cantităţi egale luaţi din amestecul de carne şi orez şi puneţi în centrul fiecărei frunze de varză rulând dintr-un capăt al frunzei până la celălalt – având grijă să nu iasă carnea.
7. Aranjaţi sarmalele într-o oală mare; un rând sarmale, altul de varză tocată. De asemenea, se adaugă 2-4 frunze de dafin, piper negru boabe, mărar (uscat) şi şuncă de porc sau costiţă afumată între ele. În cele din urmă - se acoperă tot aranjamentul cu două frunze mari de varza adăugându-se apă rece suficient doar pentru a acoperi sarmale.8. Se acoperă cu un capac şi se dă la fiert la foc iute.
9. Separat într-un bol de dimensiuni medii: se fierbe apă, în plus, pentru a se adăuga pe parcurs la sarmalele atunci când va fi necesar.
10. După 15-20 de minute se toarnă, deasupra sarmalelor şi amestecul de rosii.
11. Se reduce focul treptat și se fierbe, acoperit, pentru aproximativ 90 de minute sau până când se consideră bine făcute ( pe parcurs sau atunci când se consideră necesar se adaugă apă fierbinte la sarmale pentru a nu întrerupe întreg procesul de fierbere al acestora).
12. Sarmalele pot fi gătite pe aragaz sau în cuptorul fierbinte, după preferinţă.



"Sarma is a savory dish of grape, cabbage or chard leaves rolled around a filling usually based on minced meat, or a sweet dish of filo dough wrapped around a filling often of various kinds of chopped nuts. It is found in the cuisines of the former Ottoman Empire from the Middle East to the Balkans and Central Europe." ...
Info:
click to read more:
Despre  Sarmale / Cabbage rolls filled with pork meat

English version:
Sarmale / Cabbage rolls filled with pork meat.

Ingredients:

chopped cabbage & pork ham or bacon- 2-3 (pickled) sour cabbage (heads); (we will need the cabbage leaves for this recipe and chopped cabbage).
- 100 g or 1/2 cup rice, uncooked (white);
- 1 kg chopped meat pork;
- 2-3 onions, medium;
- 2 carrots (add optional);
- 4 tablespoons vegetable oil to saute onion;
- salt and ground black pepper;
- thyme, paprika or chilli powder;
- bay leaves;
- dill (dried);
- pork ham or smoked bacon;
- Black peppercorns;
- 5 tablespoons tomato sauce;
- some boiled water.

  1. Wash rice thoroughly. Bring the rice and water to boil in a small or medium saucepan over high heat. Reduce heat to medium-low, cover and simmer until rice is tender and the liquid has been absorbed 20 to 25 minutes. Allow rice to cool slightly.
2.    Meantime - finely chop the onions (optionally - grate the carrots).
3.    After it was washed, remove the core from the pickled cabbage. Carefully separate the  leaves.
4.     In a medium skillet, heat the oil, saute onion and carrots for about 5 minutes.
5.     In a large bowl, mix together meat, onion, (carrot - optional), cooked rice. Season the mixture with salt and pepper, thyme and paprika or chilli powder (optional); stir until well combined.
6.     Remove any tough ribs from cabbage leaves using a thin knife. 
In a large bowl, mix together meat, onion, (carrot - optional), cooked rice. Season the mixture with salt and pepper, thyme and paprika or chilli powder (optional); stir until well combined. Remove any tough ribs from cabbage leaves using a thin knife.
Spoon equal amounts of the meat mixture and rice mixture onto the center of each cabbage leaf. Bring one end of cabbage leaf over mixture, roll tucking ends in to prevent any filling from falling out.
      7.          Arrange the rolls in a large pot, one part: rolls, one part: chopped cabbage. Also - add 2-4  bay leaves, black pepper, dill (dried) and chopped pork ham or smoked bacon between them. Finally - cover with two big leaves of cabbage and pour the cold water using enough just to cover the cabbage rolls.
8.          Cover and bring to boil.
9.          In a medium sized bowl: boil some extra water to cover the cabbage rolls when it will be necessary to add.
10.      After 15-20 minutes pour the tomato mixture over the top.
11.      Reduce heat to low and simmer, covered, for about 90 minutes or until is considered well done (when it will be necessary add some hot water to the cabbage rolls do not interrupt the whole process of boiling them).
12.      It can be cooked in the hot oven or stove.

Arrange the rolls in a large pot, one part: rolls, one part: chopped cabbage. Also - add 2-4  bay leaves, black pepper, dill (dried) and chopped pork ham or bacon between them.
Finally - cover with two big leaves of cabbage and pour the cold water using enough just to cover the cabbage rolls.

                                                      Arhiva foto privată/ Private photos archive.
Click to see enlarged views.
©AlexaT&GândCălător.blogspot.com

Previous post: “Omagiu sarmalei ca la mama acasă”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Thanks for coming by my blog and for your fantastic thoughts and comments!! I appreciate your precious invested time in the reading of my posts and I'll visit you, as soon as I can, in the next available period of time. Have a positive and awesome day! Be joyful, amazing and never give up to smile! Stunning things are all over! All the best!

Warning:
Please, to consider, and do not intend to leave anonymous messages that anyway can be/will be considered spam. All the unsolicited messages (in commercial purpose or otherwise) will be deleted if their purpose is to be potentially harmful to this blog. Also, not allowed for commercial advertisement to let any unsolicited links!!

(NB/ So all the anonymous messages will be considered as *spam* by the system.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...