joi, 21 februarie 2013

“Omagiu sarmalei ca la mama acasă”

 „Oda sarmalei” de Păstorel Teodoreanu

«Cum s-ar defini sarmaua?
Vis înaripat al verzei ce-l avu cât a durat
somnul lung metamorfozic în butoiul de murat...

Potpuriu de porc
și vacă, simfonia tocăturii,
imn de laudă mâncării, înăl
țat în cerul gurii.
O cochetă care-
și scaldă trupu-n sos și în smântână

și se-nfășoară în varză ca în valuri de cadână.
O abilă diplomată ce-a-ncheiat o strânsă ligă
c-o bărdacă de vin ro
șu și-un ceaun de mămăligă.
Oponentă din principiu
și un strașnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivolă parfumată
ce te-mbie cu mirosuri de slănină afumată.

Locatara principală
ține-n spațiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaică'nnăscută, cum s-o prinzi în prozodie
că de când e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!»
  Click to read more about: Sarma







          Arhiva foto privată/ Private photos archive.
Click to see enlarged views.
©AlexaT&GândCălător.blogspot.com

4 comentarii:

  1. Foarte tare Pastorel!
    Productia proprie reusita dar eu de ce nu am gustat-o?

    RăspundețiȘtergere
  2. oh la la...pai daca citeai si postul urmator (dedicat retetei - deloc regionale, doar intamplarea a facut sa fie o dedicatie particulara, sarmalutei moldovene) aflai, citez ..."sărmăluţa piere onctuos, lăsând parfumul şi regretul existenţei ei fondant efemere. Sărmăluţele, ca şi sărutările, n-au număr. Nu ceri..." o data ce le-ai infulecat - cum sa le mai imparti?!?... eiii

    RăspundețiȘtergere
  3. Bon appétit. Ceal a l'air très bon. Nous faisons aussi des recettes à base de chou farci!

    RăspundețiȘtergere
  4. Je vous remercie et bon appetit aussi... bien dire ca: une recette a base de chou farci du cuisine orientale, mais aujourd'hiu aussi universelle. J'aime ca; et j'ai la recette dans le post suivante: "Sarmale traditionale romanesti/ Cabbage rolls filled with pork meat".

    RăspundețiȘtergere

Thanks for coming by my blog and for your fantastic thoughts and comments!! I appreciate your precious invested time in the reading of my posts and I'll visit you, as soon as I can, in the next available period of time. Have a positive and awesome day! Be joyful, amazing and never give up to smile! Stunning things are all over! All the best!

Warning:
Please, to consider, and do not intend to leave anonymous messages that anyway can be/will be considered spam. All the unsolicited messages (in commercial purpose or otherwise) will be deleted if their purpose is to be potentially harmful to this blog. Also, not allowed for commercial advertisement to let any unsolicited links!!

(NB/ So all the anonymous messages will be considered as *spam* by the system.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...